Anti Aging 10 süper yiyecek

Saati dondurup yaşlanmaya son vermek hepimizin hayali. Kırışıklıklarımız belirmeye, yüzümüz sarkmaya başladığında, kendimizi hiçbir zaman hazır hissetmeyeceğimiz yaşlanma sürecine girdiğimizi anlamaya başlarız. Bilim adamları hala bizi sonsuza kadar genç tutacak bir formül geliştiremedi, fakat doğa mucizesi bu süreci yavaşlatmamıza yardımcı oluyor! Tabi ki zamanı geri çeviremiyor bu besinler; ancak sizi hastalıklardan korumaya ve yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı oluyor.

İşte sizi genç tutacak 10 yiyecek!

1. Kabuksuz meyveler (vişne, çilek, kızılcık, yaban mersini, ahududu, böğürtlen)

Kabuksuz meyveler antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanlar; örneğin antosiyaninler ve flavonollar hücre sağlığını destekler ve hastalıklara karşı korur. Antosiyaninler, çoğunlukla böğürtlende bulunur ve kanser, diyabet gibi hastalıklardan korunmanıza yardımcı olurlar.

Vişne ya da mor erik gibi koyu renkli meyveler ise en iyi anti-aging özelliğe sahip besinlerin başında gelir; çünkü yoğunluk olarak diğer meyvelerden daha çok antioksidan barındırırlar. Bazı çalışmalara göre yaban mersini, parkinson gibi sinirsel hastalıkları yavaşlatıcı özellik gösterir, hafızayı güçlendirir, kanser hücrelerinin gelişimini engeller. Ayrıca bu meyveler mükemmel vitamin kaynaklarıdır. Bolca C vitamini içerirler. C vitamini, hasarlı vücut dokularını yeniler ve deri kanserini önleyici özelliği vardır.

2. Bitter çikolata!

Yaşlanmanın en büyük etkisi cildimizde görülür. UV ışınlarınlarına maruz kalan cilt, vücudumuzun diğer bölgelerine göre daha çabuk yaşlanır. Fakat biliyor muydunuz, bitter çikolata yemek sizi zararlı UV ışınlarından koruyor!

Çikolata’nın ana maddesi kakao çekirdeği, içinde bolca antioksidan barındırıyor ki bu aklınıza gelebilecek birçok yiyecekten çok daha fazla. Ama bütün çikolatalar aynı etkiyi göstermiyor. Yaşlanmaya savaş açtıysanız sizin için bitter çikolata öneriyoruz; çünkü diğer çikolatalara uygulanan arıtma süreci cilde iyi gelen antioksidanları da beraberinde götürüyor.

3. Fasulye

Fasulye, genelde gaz yaptığı için kötü bir üne sahiptir fasulye; fakat en iyi diyetsel unsurlardan biridir. Az yağlı protein olan fasulye özellikle et yemeyenler için etin yerine geçer ve güçsüz kalmanızı engeller. Buna ek olarak lif içerir ve kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olur. Antioksidan bakımından zengindir. Vitamin ve mineral içerir, bunlar arasında demir, B vitamini ve potasyum bulunur. Yani kısaca faydası saymakla bitmez. Genç kalmak istiyorsanız fasulye tüketiminizi arttırmanızı tavsiye ederiz.

4. Balık

Araştırmalara göre balık yiyen insanlar daha uzun yaşıyor! Balık yemek ya da balık yağı takviyesi almak vücuda Omega-3 takviyesi sağlar. Kalp hastalıklarını engeller ve iltihaplara karşı savaş açar. Ayrıca düşük tansiyon ve aritmi( ritm bozukluğu) riskini büyük ölçüde azaltır.

Omega-3, en fazla soğuksu balıkları ; somon, ton balığı ve sardalyada bulunur.

Haftada 2-3 kere balık yiyen bir kişinin  ölüm riski %40 ‘a kadar düşüyor. Kalp ameliyatı geçirmiş birinin haftada 2 defa balık tüketmesi, kalp hastalığının tekrarlanması riskini % 29 oranında düşürüyor.

5. Mucize sebzeler!

Meyveler gibi, sebzeler de antioksidan bakımından zengin besinler arasında yer alır. Yaşlanmanın en büyük düşmanı olan antioksidanlar en çok lifli sebzelerde bulunur. Bunlar arasında ıspanak ve karalahana başta geliyor.

Lutin ve zeaxanthin antioksidanları içeren bu sebzeler aynı zamanda UV ışınlarının cilde zarar vermesini büyük ölçüde engelliyor. Aynı zamanda ACK ve E vitamini içeren sebzeler bağışıklık sistemini güçlendirip vücudun yorgun düşmesini engeller, böylece daha az hasta oluruz. Kanser ve yüksek tansiyon riskini azaltan sebzeler günün her öğünü rahatça tüketilebilir!

6. Tam tahıllı besinler!

Tam tahıllı besinlerin sindirim sistemimizi düzenlediği bilinen bir gerçek. Lifler vücuttaki istenmeyen yağlar ve kötü kolesterol kurtulmanızı sağlar. Aynı zamanda açlığınızı kontrol altına almanıza yardımcı olur. Bunların yanında yaşlandırmayı engelleyici özelliği bulunuyor. Tam buğdaylı yiyecekler, esmer pirinç, buğdaylı yiyeceklerin hepsi vitamin ve mineral açısından zengindir. Tam tahıllı yiyecekleri bolca tüketen insanlarda kalp hastalıkları, kalp krizi ve diabet daha az görülmektedir.

Tahıllı yiyecekleri rafine edilmemiş haliyle yemektir. Rafine işleminde birçok vitamin ve mineraller de elenir ve faydasını büyük ölçüde azaltır.

7. Kuru yemişler

Kuru yemişler kendileri küçük, besin değeri yüksek bununla bitmiyor.  Doymamış yağ içeren kuru yemişler, balıklar gibi Omega-3 içerir ve kalp sağlığına iyi gelir. Aynı zamanda içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde yüksek tansiyonu düşürürler. İçerdikleri E vitamini sayesinde hücre yenilenmesini sağlarlar ki kozmetikte sıkça kullanılan bir vitamin olan E vitamininini beslenerek almak dışarıdan takviye yapmaktan çok daha doğal bir yöntemdir.

Kuru yemişlerin kalori açısından zengin olduğunu sananlara da şöyle bir bilgi verelim; tükettiğiniz kuru yemişlerin %20′lik kalori miktarı vücudunuz tarafından emilmiyor! Tok tutucu özelliğinden dolayı diyetlerde ara öğün olarak kullanılmalarında hiçbir sakınca bulunmuyor.

8. Sarımsak

Anti-aging özelliğine sahip bu besin aynı zamanda kolesterolü düşürür, hücre yenilenmesini sağlar ve iltihap giderir. Şişkinliğinizi atmanıza yardımcı olur. Bir nevi vücut detoksu sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyon önleyici etkisi ve anti bakteriyel özelliği vardır. Kanserin yayılmasını engeller. Sıkça tüketildiği takdirde (pişmiş veya çiğ)  mide, bağırsak ve pankreas kanseri olma riskini azaltır.

9. Avokado

Avokado, içerisinde barındırdığı E vitamini ve potasyum sayesinde anti-aging de çığır açıcı özelliğe sahiptir. Yaşlanma önleyici kozmetik ürünlerin çoğunda avokado kullanılır. Bolca antioksidan içerir. Cilt sağlığına iyi gelir, tansiyonu düşürür. Aynı zamanda folik asit ve B vitamini içerir. Kemik erimesini engeller. Kan pıhtılarının oluşumunu engeller, kötü kolesterolü düşürür. Dışarıdan kozmetik takviyesi yerine beslenmeyle gelen güzellik için haftada birkaç kere avakado tüketmek her yaş için doğal bir gençleştiricidir.

Unutmayın, yaşlanmanın önüne geçmek sizin elinizde!

Besinlerdeki antioksidanlar farklı mekanizmalarda etki ederler fakat temel olarak temizleyicidirler. En bilinen sistemik antioksidanlar C vitamini, E vitamini, A ve B vitamini, karotenoidler, bakır, selenyumdur. Omega-3 ve omega 6 yağları, hücre zarlarının önemli bileşenidir.

Kanımızdaki besinlerin bir kısmı şekere maruz kalarak glikasyona girerler. Günlük  glikoz alımı yüksek olursa, AGE (ileri glikasyon son ürünleri) de yükselir. Kolajen yapısı glikasyona maruz kaldığında cilt daha hızlı yaşlanır. Bu nedenle beslenmedeki birincil strateji gıdaları glikasyondan korumaktır. AGE kızartılmış, kavrulmuş yiyeceklerde çok miktarda bulunur.

Buharda veya haşlanarak pişirilmiş yiyecekler AGE alımını ve gliklenmiş (şekerlenmiş) protein üretimini azaltır. Aynı zamanda gıdaları aşırı pişirmek vitaminlerini kaybetmesine neden olur. Lif içeren kompleks karbonhidratlar, proteinler, doymamış yağ asitleri içeren gıdalarla dengeli beslenmek, antioksidanlar açısından zengin sebze-meyveleri mevsiminde tüketmek, bol su içmek, kalori alım miktarını, tuzu ve şekeri azaltmak, sağlıklı bir cilt elde etmenin en güvenli yoludur.

Unutmayın, yaşlanmanın önüne geçmek sizin elinizde!

Reply