Kilo Verirken Yapılan 15 yanlış

Kilo problemi günümüzde her geçen gün artan hem ruhsal hem de bedenen kişileri olumsuz etkileyen en büyük sorunlardan biri haline geldi. Kilo vermek bir süreçtir, emek ve sabır ister. Kilo verip sağlıklı olmayı hedeflerken, yapılan bilinçsiz diyetler sağlığınızın daha çok bozulmasına neden olmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan biri uzun dönemde alınan kilolardan çok kısa bir zamanda kurtulmayı beklemektir. Bunun için zayıflama ilaçlarından, çok düşük kalorili diyetlere, lahana çorbalarından, durmaksızın yapılan sporlara kadar her yol denenir. Sonucunda ise ya başarılı olunur, ancak verilen kilolar çok kısa bir süre sonra geri gelir ya da hiç sonuç alınamaz ve nasıl olsa kilo veremiyorum diye düşünülüp daha çok yemeye başlanır. Görüldüğü üzere, kilo verirken yapılan yanlışlar bizi dönüşü olmayacak yollara sürükleyebilir.

Kilo verme zorlu ve uzun bir süreçtir ve hata yapma payı da artmıştır. Farkında olmadan yapılan bu hatalar verilen karardan pes etmeye neden olabiliyor. Bu noktada diyetteyken en çok yapılan 10 yanlış hakkında bilgi sahibi olmak istenilen kiloya ulaşmada kişilerin yardımcısı olacaktır.

 En önemli detay ise zayıflama çalışmasının kişinin özelliklerine göre özel olarak hazırlanmış programlamaya ihtiyaç duyulmasıdır. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için öncelikle bir diyetisyen uzmanlığına başvurulması gereklidir.

1-Tek başınıza değil, diyetisyen kontrolünde diyet yapın

Tek başınıza kilo vermeye çalıştığınızda yanlış diyetlerle metabolizmanızı daha çok yavaşlatabilirsiniz. Hiç diyet yapmayan bir kişiyle, zayıflamak için her yolu deneyen kişinin metabolizma hızı çok farklıdır. Kan tahlilleri, yağ, kas, analizi ve en önemlisi sizin yaşam şeklinize göre planlanan kişiye özel bir beslenme programı sağlıklı bir şekilde kalıcı kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Kilo verirken yapılan yanlışlar istenilen görünüme kavuşmakta kişilerin en büyük düşmanı haline gelebilir. Farkında olmadan pek çok kişinin yaptığı bu yanlışlar, sürecin uzamasına ve pes etmeye neden olacaktır. 

2- İyi karar vermeden diyete başlamayın  , kendinize inanın

3. Hedefinizi yaşınıza ve sağlığınıza , şartlarınıza göre belirleyin

Ayda 2 – 4 kg ağırlık kaybı hedeflenmelidir. Büyük hedeflere küçük adımlarla ulaşılır unutmayın:)

4. Uyku dengesizliklerinin önüne geçin  

Günlük uyku süresinin 7 – 8 saat arasında tutulması gerekmektedir. Daha az veya çok uyumak kilo alımına sebep olur. Sürekli olarak 7 saatten az uyuyan kişilerde bazı hormonların yapımında sıkıntılar oluşurken, 8 saatten fazla uyunması durumunda da metabolizma hızı yavaşlar ve kilo almak kaçınılmaz olur.

5. Kahvaltıyı atlamayın

Uyandıktan sonra ilk 1 saat içerisinde kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı yapmak metabolizmayı hızlandırmakta, enerji vermekte ve halsizliği önlemektedir.

6. Yeterince su içmeyi ihmal etmeyin 

Suyun gün içinde mutlaka 10-12 bardak şeklinde (2,5-3lt) tüketilmesi gerekir. Öğün öncesi ve sonrasında içmiş olduğumuz birer bardak su sindirim sistemimizin daha iyi çalışmasını sağlar. Öğün öncesinde içilen sular açlık hissini bastırır kaçamak yapmayı engeller. 

7. Öğün atlamayın  

Öğün atlamak, kişinin metabolizmasını yavaşlatan kötü bir alışkanlıktır. Öğün atlayan kişi bir sonraki öğünde daha çok acıkır ve daha fazla besin tüketir. Yapılan ara öğünler aralarda tokluk sağlayarak bir sonraki öğünde daha fazla acıkmayı engeller.

8. Akşam yemeğini çok geçe bırakmayın  

Akşam yemeğini yatmadan 3,5 saat önce sonlandırmak gerekir. Dolu mide ile yatağa girmek vücudunun yağlanmasını kolaylaştırır. Kimse park halindeki arabasına yakıt doldurmaz. Öte yandan akşam yemeğinden yatana kadar geçen süreçte ara öğün almanın bir sakıncası yoktur; meyve, yoğurt veya süt gibi hafif bir şeyler tüketilebilir. 

9. Sofraya çok aç oturmayın 

Genel anlamda diyet yapmak, aç kalmak şeklinde düşünülmektedir. Uzun süren açlıklar sonrasında kan şekeri düşer ve bir sonraki öğünde fazla besin alımına davetiye çıkarılır. Bu nedenle her ana öğünün 2 – 3 saat sonrasında küçük bir ara öğün alınmalıdır. Böylelikle kişi sofraya çok aç oturmayacağı için daha yavaş ve az yiyebilir.

10. Hızlı yemek  doğru değil

Beyine tokluk hissi 20 dakikada gider. Yemek yeme süresi 20 dakikadan daha az olursa doygunluk hissi gelene kadar yemek tüketimi devam edecektir. Dolayı yemeklerimizi tüketirken iyi çiğneyip yediklerimizden keyif alarak tüketmeliyiz. Unutmayın acele etmeniz demek daha fazla kalori demek.

11-Diyet yaparken ekmeği hayatınızdan çıkartmayın.

Yapılan en büyük hatalardan bir diğeri de diyetten ekmeği çıkartmaktır. Bizim için önemli olan tükettiğiniz ekmek türü ve miktarıdır. Yapılan çalışmalar tam tahıllı ekmek tüketiminin kilo verimini kolaylaştırdığını ve metabolizmayı hızlandırdığını göstermektedir. Bu nedenle diyet yaparken öğünlerde 1-2 dilim tam buğday veya çavdar ekmek tüketmeyi ihmal etmeyin. Fazla ekmek tüketimi de, kilo verirken yapılan yanlışlar arasında üst sıradadır.

12-Günde 2 öğün değil, 5-6 öğün yapmaya özen gösterin.

Gün boyunca tek veya iki öğün yaparak daha kolay ve daha hızlı kilo verileceğine inanılmaktadır. Ancak siz ne kadar az beslenirseniz metabolizmanız o kadar yavaşlar. Az ve sık beslenmek, ara öğün yapmak kan şekerinizi daha iyi dengeler ve bir sonra ki öğüne kadar daha tok kalmanıza ve yağ yakmanıza yardımcı olur. Bu nedenle öğünleriniz arasında 3 saati geçirmeyin.

13-Sevdiğiniz besinleri hayatınızdan tamamen çıkartmayın.

Diyet yapmaya karar verdiğinizde yapılan yanlışlardan biri de sevdiğiniz yiyeceklerden kendinizi uzak tutmanızdır. Hedeflediğiniz kiloya gelene kadar yemeyi çok sevdiğiniz besinleri hiç tüketmezseniz diyet bittikten sonra özgürce yeme duygusu, verdiğiniz kiloların tekrar size dönmesine neden olur. Bu nedenle çikolatayı çok seviyorsanız miktarını azaltarak tüketebilirsiniz. Böylece hedef kilonuza ulaştığınızda sevdiğiniz her yiyeceği doğru miktarlarda tüketmeyi öğrenmiş olursunuz. Diyetisyen uzmanlığında beslenme alışkanlıklarınız da ki yanlışlıklardan da kurtulma şansınız olacaktır.

14-Düşük kalorili diyetlerden uzak durun.

Şok diyetler gibi çok düşük kalorili diyetler vücutta önce çok hızlı bir kilo kaybı yaratır. Ancak bu kilo kaybı su ve kastan olacağından kaybedilen kiloyu hızla hatta fazlasıyla geri alırsınız. Diyet yaparken aç kalmak, tek yönlü beslenmek kilo vermenize yardımcı olmaz. Aksine hem bağışıklık sisteminiz düşer hem metabolizmanız yavaşlar. Yapmanız gereken yaşınıza, bazal metabolik hızınıza, yağ ve kas oranınıza uygun doğru kaloride size özel beslenme programı uygulamaktır.

15-Kendiniz sevin , özgüvenli ve kararlı olun

 Zayıflarken gerekli olan en önemli 3 şey; kararlılık, motivasyon ve takiptir

Reply