Vajinismus, vajina girimindeki kasların tamamen istemsizce kasılması sonucu cinsel birlikteliğin gerçekleşememesi durumudur. ilk ilişkiden itibaren çiftler için büyük bir sorun oluşturmaktadır. Bu durumda genellikle cinsel istek vardır ama bir türlü ilişki gerçekleşememektedir.

Vajinismus genellikle psikolojik nedenler yüzünden ortaya çıkan bir hastalıktır. Yani bir bilinç altı hastalığıdır. İlk kez cinsel birliktelik yaşayacak kadınlarda görülebileceği gibi aktif cinsel hayatı olan kadınlarda da görülebilmektedir.

Primer vajinismus; daha önce cinsel birliktelik yaşamamış kadınlarda görülürken , Sekonder vajinismus; daha önce cinsel birliktelik yaşamış fakat sonrasında gelişen olaylardan dolayı görülür. (Doğum travması, eşler arası uyumsuzluk, psikolojik).

Vajinismusun Belirtileri Aşağıdakiler Gibidir;

  • İlişkiye girmekten korkma
  • Acıyacak , çok kanayacak korkusu ile itme ve ağlama nöbetleri
  • Penisin vajinaya giriş anında duyulan aşırı ağrı hissi
  • Penisin vajinaya girememesi

NEDEN VAJİNİSMUS OLUNUR?

Öncelikle vajinismusun sizin kontrolünüzde isteğe bağlı olmadığının  çok iyi anlaşılması gerekmektedir. Bu hastalık tamamen bir bilinçaltı hastalığıdır. Psikolojik temellidir. Vajinismusun temelinde yatan neden genellikle tam olarak tespit edilemez ama çoğu zaman aşağıdaki durumlar vajinismusa neden olabilir:

  • Cinsel taciz veya istismara uğramış olmak veya böyle bir duruma tanık olmak
  • Vajinal mantar enfeksiyonları
  • Travmatik doğum veya jinekolojik işlem öyküsü
  • Genel anksiyete
  • İlk cinsel ilişkinin aşırı ağrılı olacağı inancı
  • Fiziksel travma (cinsel travma olmaksızın)
  • Stres
  • Vulvar vestibülit denilen, klinik olarak net bulgular vermeyen ancak birleşme esnasında ağrıya neden olabilecek durumlar
  • Aile içi şiddete maruz kalmak
  • Eşler arası güven kaybı
  • Kontrolü kaybetme korkusu
  • Cinsel olarak yetersiz olma hissi

VAJİNİSMUS TANISI NASIL KONULMALIDIR?

Vajinismus, altta yatan nedenleri farklı olsa da genellikle psikolojik nedenlere bağlı  bir hastalıktır. Ancak ağrılı cinsel ilişkilerin tamamının nedeni vajinismus değildir. Bu nedenle yukarıda belirtilen bulgular ortaya çıktığında doğru tanı konarak doğru tedavinin verilebilmesi için hekime başvurmak gerekmektedir.

Ben yıllardır Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimi olarak kendi pratiğimde vajinismus olduğunu iddia eden bir çok normal hastayla karşılaştım. Neden bunu böyle söylüyorum çünkü bir çok hastam ilişkiye giremedikleri anda sosyal medyayı araştırmaya başlıyor .Kendi kendine tanı koyup işin içinden çıkamayınca bizlere başvuruyor. Lütfen eğer sizin de bu tarz bir probleminiz varsa ilk olarak bir jinekolog hekim ile irtibata geçin. Doğru tanı gerçekten çok önemli.

Benim yaklaşımımda bana bu nedenle başvuran hastalarımda önce dinliyorum , anlamaya çalışıyorum. Tıbbi öykü gerçekten çok önemli. Mümkünse bu aşamada çiftleri beraber dinlemek gerekli… Sonra hastamı jinekolojik muayene için hazırlıyorum. Meslek hayatımda bir çok vakada genital anormallikler ve vagen girim darlıkları, anatomik problemlerle karşılaştım. Bu nedenle vajinismus tanısında ilk yapılacak işlem kesinlikle jinekolojik muayene olmalı !! Bu esnada hastanın anatomik nedenlerinin varlığı , hastanın tepkileri , vajinismus ise evresi , hastaya nasıl yaklaşmak gerektiği hakkında da fikir sahibi oluyorum ..

Sonra hastam ve eşiyle beraber durum değerlendirmesi yapıyoruz. Yol haritamızı belirliyoruz. Eğer hastada eşlik eden depresyon , panik atak,  anksiyete bozukluğu gibi sorunlar varsa, ilk etapta genellikle bu sorunlar ilgili diğer branşlardan da yardım alıyoruz.

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

Vajinismus hastalığı genellikle psikolojik sebeplere bağlı gelişmesi nedeniyle kendi kendine tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Mutlaka hasta ve eşlerinin bir hekime birlikte başvuru yapmaları gerekmektedir. Vajinismus hastaları, doğru tedavi yöntemleriyle cinsel mitler nedeniyle oluşan kaygı ve korkuyu yenebilir ve sağlıklı bir cinsel hayata sahip olabilir. Önce başaracaklarına çiftlerin kendilerinin inanması gerekir.

Bunun dışında hastaya jinekolojik muayene yapılır ve diğer problemlere bağlı etkenler araştırılır (anatomik veya enfeksiyonel durumlar gibi). Özellikle anatomik problem veya infeksiyon bu aşamada bizlerin en çok karşılaştığı durum . Jinekolojik problem varlığında tedaviye başlamadan önce ilk olarak bu sorun ortadan kaldırılmalıdır.

Eğer jinekolojik muayenede sorun yok ve tanı vajinismus ise ailenin de durumu göz önünde bulundurularak kişiye özel bir tedavi planı oluşturulmalıdır. Yol haritası belirlenmelidir.

Ben kendi pratiğimde vajinismus olduğunu düşündüğüm hastamda ilk olarak psikoterapi ile başlıyorum tedaviye . Konuşma, anlama ve hipnoterapi uyguluyorum. Hastamla aramda güven bağını oluşturmadan, nedeni ve kişiyi anlamadan tedavi yapmak tecrübelerime göre etkili ve sonuca yönelik olmuyor çünkü. Hayat bunu bana öğretti.. Herkes farklı bir birey ve tedavi kişiye özel olmalı. Hiçkimse tanımadığı bir yabancıya en özelini hemen anlatmaz o güven bağı olmadan tedavi eksik ve yanlış olur. Bazen psikiyatri doktoru arkadaşlarımdan yardım alarak ilaç tedavisi desteğinde gittiğim hastalarımda oluyor. Zaten vaginismus tedavisi psikolog, jinekolog, ürolog ve psikiyatri hekimiyle beraber koordine edilmesi gereken bir hastalıktır bence..

Psikoterapi ve Hipnoterapi seansları sonrasında hasta cinsel terapi alabilecek konuma geldiğinde  cinsel terapi seanslarına başlıyorum. Vajinismus tedavisinde cinsel terapi yapılacaksa  davranış temelli tedavi daha uygun oluyor . Parmak tedavisi benim çok sevdiğim ve uyguladığım bir yöntem değil .Daha çok buji dilatasyon , dokunma , çekme refleks kontrolü , bacak kapama refleks kontrolü, oto kontrol vb yöntemler daha etkili. Bunların yanı sıra vajina girişini rahatlatacak bir takım egzersizler ve uygulamalar tavsiye edilebilir tabi..

Vajinismus esasında aile problemi . Uzun zamanda eşler arasında uzaklaşma ve eşlerin birbirlerinden kopmasına neden olabiliyor. Bu nedenle vajinismus tedavisinde ilişki ve evlilik danışmanlığı , aile terapileri de tedaviye mutlaka eklenmeli. Vajinismuslu bir eşe sahip olan diğer eş ve ortak paydadaki problemle devam eden ilişki gözardı edilmemeli.

Klinik deneyimlerim ve hayat pratiğimde en çok rastladığım problemlerden birisi eşlerin bu problemi kendi başlarına çözmeye çalışmaları oluyor. Vajinismus hastalığında lütfen tıbbi yardım almaktan çekinmeyin. Tıbbi yardım almaktan çekinilmesi sonucunda, çiftlerin kendi kendilerine deneyerek çözüm bulma çabaları ; uzun süre yapılan denemeler cinsel ve duygusal travmalarına neden olabilmekte. Uzun bir süre boyunca tedavi edilemeyen vajinismus durumlarında, erkeğin de cinsellikle ilgili algısı değişerek sertleşme bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Vajinismustan sıkıldınız ve sizde artık normal bir hayata geçmek istiyorsanız lütfen en kısa zamanda bizlerle irtibata geçin !

Danışmanlık ve Seanslar Hakkında daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız!

Tel:0505-4504711/12

drburcu.beingwell@gmail.com

@op.dr.burcucetinkaya

@drburcu.vajinismus